You are currently viewing Tips för Färgsättning & Målning (DIY färgsättning i rum)

Tips för Färgsättning & Målning (DIY färgsättning i rum)

Att välja färg när du ska måla i din bostad kan vara lite knepigt. Mitt tips är först att du tar dig tid, ser vad du har för färgval på möbler och gärna göra moodboards. Då kommer du att hitta rätt.

Färger påverkar dig också mer än du tror. Den kan skapa energi, ge dig lugn och vissa färger kan till och med göra dig stressad. Så det är viktigt att välja rätta färger. 

Starka färger och väldigt mörka färger är snyggt men bör användas i rimlig dos. Det är då bättre att du väljer någon textil tex kudde i en stark färg istället för en hel vägg.  Om du tröttnar på kudden så är den också lättare att byta ut.

Med bra ljusinsläpp kan du med fördel välja kallare färgtoner och med lite ljusinsläpp är det bättre att du väljer varmare färgtoner. 
Köp gärna provburkar och måla en ruta på väggarna så ser du direkt. Inte bara på en vägg utan på flera väggar. Färgen kommer att skifta och vänta tills den torkar. En färg på en liten färgkartan som du bara älskar kan bli för mörk eller för ljus så därför är det så viktigt att du testar.  Om den känns för mörk men du tycker om färgen, välj då en ljusare i samma färgskala.

Om du ska måla om i flera rum i din bostad eller bara ett rum men rummen möts, så är mitt tips att du väljer en färg som kompletterar det andra rummet. Då kommer du att få harmoni i ditt hem.

Huvudfärgen eller färgtemat bör minst uppta 60% av ditt rum och resterande färgsätter du med detaljer och textilier. Så tänk på vad du har för inredning, sortera ut och få helheten.

Tips vid färgsättning av rum:
* Ta tid på dig
* Köp små provburkar och testmåla på fler väggar i rummet 
* Vid Mycket ljusinsläpp: välj kallare färgtoner 
* Vid Lite ljusinsläpp: välj varmare färger 
* Tänk på helheten och om rummen möts 

Lycka till, och om du har några frågor är det bara att höra av dig till mig🎨

Leave a Reply